Skip to content
Herdenking Indiëmonument
gemeente Delft

Herdenking Indiëmonument

Jaarlijks wordt op 15 augustus stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden.

Jaarlijks wordt op 15 augustus stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden álle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië.
 
Ook in 2025 zal op vrijdag 15 augustus de Nationale Herdenking plaatsvinden op het veld bij het Indisch Monument in Den Haag.

In Nederland herdenken we dat elk jaar bij het Indisch Monument in Den Haag en bij meer dan 50 lokale herdenkingen door het hele land. Ook op de erevelden in Azië worden kransen gelegd.

Zijne Majesteit de Koning en minister-president Schoof zullen dit jaar de nationale herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag bijwonen. De Koning houdt tijdens de herdenkingsbijeenkomst een toespraak en legt de eerste krans.

De minister-president, staatssecretaris Judith Tielen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer zijn eveneens aanwezig en leggen kransen. Ter afsluiting van de ceremonie opent Koning Willem-Alexander het defilé langs het Indisch Monument.

De Jasmijn: een symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.
De Melati is een typisch Indische bloem. Een bloem die voorkomt in Indonesië, maar in Nederland maar moeilijk kan gedijen. De bloem symboliseert tegelijk het leven en haar schoonheid maar ook het geestenrijk en de dood. Zoals de geur een lang vergeten herinnering kan oproepen, zo staat de afbeelding van deze bloem symbool voor het niet-vergeten. Het niet vergeten van een gedeeld verleden, dat een veilige plaats moet krijgen in onze harten.

Melati speld
Voor miljoenen mensen was de Tweede Wereldoorlog 78 jaar geleden in Nederlands-Indië in mei nog niet voorbij. Zij moesten nog volhouden tot 15 augustus.

Als teken van respect, betrokkenheid en medeleven wordt van 5 mei tot 15 augustus iedere dag de Melati, de Indische jasmijn gedragen.